Goethe sertifikat A1

Goethe sertifikat A1

Ovo je zvanični i međunarodno priznati sertifikat za koji polažete na nekoj od lokacija Goethe instituta. Ja sam ovaj ispit imala u Nemačkoj, u Minhenu i spremna sam da sa vama podelim svoja iskustva prilikom izlaska na Start Deutsch ispit.

Dok smo čekali da ispit počne

Po ulasku u zgradu instituta i odmah nakon prijave dolaska kod nadležnih službenika, smeštena sam u prostor za opuštanje i odmor, zajedno sa drugim kandidatima. To je prijatna i velika prostorija sa pano-tablama na kojima su obaveštenja o svemu što može da vas zanima kada ovde želite da učite strani jezek ili da polažete ispit. Na pultovima su štampani materijali o ponudama za razne vrste osnovnih ili naprednih tečajeva, tečajeva za unapređivanje komunikacije na stranom jeziku, informacije o vremenskom periodu održavanja kurseva kao i o vremenu trajanja časova, te nedeljni raspored. Osim ovog dela sobe, tu je i kutak sa set stolovima, mekanim taburetima i foteljima za prijatan doživljaj u koliko želite da popijete ili da pojedete nešto. U produžetku nalaze se pultovi i visoke stolice da se smestite i povežete svoje lap top računare, ili da prelistate svoje beleške, knjige…

Ovde sam imala vremena da se opustim i da se fokusiram na ono što mi predstoji kada ispit bude počeo.

Ispit A1

Ovde možete da pronađete odgovore na sledeća pitanja:

– kako se odvijao ispit

– o svakom segmentu ispita i kako su raspoređeni

– čemu služi ovaj ispit

– čemu služi zvanični i međunarodno priznati sertifikat A1 nivoa poznavanja jezika

Ispit se sastoji iz dva dela.

Prvi deo ispita

Prvi je pismeni deo i on se odvija po etapama, u vremenskom trajanju od oko sat i petnaest minuta. Razume se da ako vi završite svoje pismene zadatke pre ovog vremena možete predati svoj rad članu komisije i napustiti sobu za ispitivanje.

4 etape prvog dela ispita (4 zadatka )

1. Pismeni deo ispita počinje tako što prvo saslušate audio snimak razgovora između dvoje ili više ljudi, a potom prema tome što ste čuli i razumeli, zaokružite jedan od ponuđenih odgovora. I, tako jedan po jedan zadatak- prvo saslušate pa potom zaokružite. Kako audio snimak prelazi na sledeći zadatak, i vi u skladu sa tim fokusirate svoju pažnju na rešavanje sledećeg zadatka.

2. Sledeća etapa pismenog dela ispita jeste razumevanje pročitanog teksta. Sada prvo pročitate zadatak pa zaokružite tačan odgovor. Kod tekstova koje čitate i trebalo bi da ih pravilno razumete daće vam razne vrste oglasa a na vama je da izdvojite traženi u skladu sa potrebama lica koje traži neku vrstu usluge.

Na primer: vaše zamišljeno lice iz zadatka traži hotel na plaži, pogodan za četvoročlanu porodicu i kućnog ljubimca. Oni žele polupansion. Na vama je da od dva ili tri data oglasa pronađete onaj koji odgovara potrebama vašeg lica iz zadatka. Ia da tačan odgovor notirate na posebnom papiru za notiranje odgovora.

3. Potom vas čeka zadatak u kome popunjavate formular u skladu sa potražnjom nekog lica.

Na primer: vaš prijatelj želi da upiše tečaj stranog jezika i mora da popuni formular na stranom jeziku koji ne govori i ne zna. Vi ste sada tu da u taj formular unesete njegove podatke i tražene mu informacije, u njegovo ime. Date su vam tražene informacije i opsana je situacija u vidu kraćeg teksta odmah iznad formulara. Vi iz datog teksta unosite informacije u prazna polja na formularu, predodređena za popunjavanje vašom rukom.

4. Na kraju ovog pismenog dela ispita, kao poslednji zadatak date su vam kratke informacije koje ćete vi iskoristiti da napišete formalno ili neformalno e-mail pismo. Kome i, šta ono treba da sadrži dato vam je u zadatku u vidu pomenutih kratkih informacija. Evo primera:

Formalno e- mail pismo

letovali ste prošle godine u hotelu koji vam se veoma dopao. Sada opet želite da odete tamo ali morate da putem e-mail pisma rezervišete termin letovanja. Napišite od kog do kog datuma biste spavali i jeli u hotelu, koliko kreveta treba da je u sobi ili u apartmanu, da li ste zainteresovani za fitnes ili druge ponude hotela.

Neformalno e-mail pismo

Vaši prijatelji su dobili bebu i sada žele da organizuju proslavu tog lepog događaja. Vi ste onemogućeni da odete iako ste dobili poziv, zato što ste u tom periodu u inostranstvu. Putem kratkog e-mail pisma ih obavestite o tome i zahvalite se na pozivu, pa uz izvinjenje napišite kada ćete moći da im odete u posetu.

Drugi deo ispita

Sada vam predstoji drugi deo ispita gde se proverava i boduje vaše usmeno znanje nemačkog jezika. Najpre vam daju zadatak na listu papira sa koga čitate pitanje po pitanje i na njega odgovarate. Prvo je pitanje da se predstavite, drugo da kažete odakle dolazite, treće pitanje je da navedete vašu adresu stanovanja. Četvrto pitanje vam traži odgovor u vidu nabrajanja koje sve jezike govorite i koji vam je jezik maternji. Peto pitanje se odnosi na vaše zanimanje i na kraju šesto je da navedete čime se bavite u slobodno vreme, tj. šta je vaš hobi ili ako ih ima više navedite ih sve.

Nakon vašeg predstavljanja, jedan od ispitivača će vas zamoliti da spelujete (tj.slovkate) neku reč ili rečenicu ( vašu aresu stanovanja, vaše prezime, ili ime zemlje iz koje ste došli…), a potom da pročitate neke brojeve, redne brojeve ili datume i godine (datum rođenja, br.telefona…).

Vaši ispitivači će vam podeliti drugi usmeni zadatak u vidu kartica na kojima ćete imati ispisanu reč. Biće vas u sobi za usmeno ispitivanje po četvoro. Svako od vas dobije po jednu karticu, na njoj je reč kojom treba da baratate prilikom formulisanja pitanja za vašeg sagovornika (takođe kandidata koji sa vama polaže isti ispit). Kada postavite pitanje koje sadrži datu reč, vaš vam sagovornik daje odgovor. Kada vam sagovornik postavi pitanje iz svog zadatka, vi ste takođe dužni da mu date odgovor. I tako ste ostvarili komunikaciju.

Dalje vam vaši ispitivači opet dele po jednu karticu na kojima su sada razni predmeti ili hrana ili materijali… opet postavljate pitanje sagovorniku i dajete odgovor kada on pitanje postavi vama.

Samo što će sada pored zadate sličice na kartici vaši ispitivači tražiti da pitate koristeći imperativ- glagolski način kojim izažavate želje, zapovesti,molbe..(kako u jezicima bivše Jugoslavije tako i u nemačkom jeziku). Sve dok vam vaši ispitivači budu delili nove kartice vi imate zadatak da osmislite pitanje koje u sebi sadži zadatu reč ili sliku, i da svakako date dobar odgovor svom sagovorniku. I to će potrajati petnaestak minuta.

Nakon toga vaši će vam se ispitivači zahvaliti i onda će vam dati dalja uputstva u vezi sa rezultatima testa.

Rezultat testa

Prema mojim iskustvima nakon samo par sati, istog dana, možete da dobijete rezultate. I to na dva načina. Prvi je da sačekate ili se vratite u sobu za opuštanje gde će se rezultati testa naći na oglasnoj tabli. A drugi je da se registrujete na sajtu “Goethe instituta” gde će vam kroz nekoliko sati stići vaši rezultati u vidu bodova za svaku od navedenih etapa ispita koje sam opisala.

Nakon dve nedelje od datuma kada ste polagali ispit trebalo bi da vas putem e- mail pisma obaveste da je vaš sertifikat stigao. Tada se dogovarate kako ćete ga preuzeti.

Možete se konačno opustiti, ovo znači da ste položili vaš ispit i da u rukama imate zvaničan i međunarodno priznati dokument. Sada uživajte u svom uspehu i polako se pripremajte za nove, složenije nivoe učenja nemačkog jezika.

Zašto vam je potrebn sertifikat?

Vi ćete sami odlučiti kada i u koje svrhe ćete pribavti ovaj sertifikat. On vam je potvrda o nivou vašeg poznavanja jezika, koji vam možda može zatražiti neka instituticija. To se može dogoditi ako se selite u neki od gradova Nemačke, pa se obratitie Ambasadi ili nekoj od institucija u gradovima širom Nemačke koje su zadužene za to što vama treba.

O tome ću vam pisati u nekom od narednih tekstova koje vam pripremam u ovom blogu.

Ambasada Nemačke u Beogradu će vam prilikom pridruživanja bračnom partneru, neiszostavno zatražiti ovakav dokument. Ona vam je u cilju života u Nemačkoj neophodan. Da biste pronašli posao, poslodavac će vam verovatno zahtevati još neki, viši od ovog, nivoa poznavanja nemačkog jezika. Ali, kada budete u rukama držali svoj prvi sertifikat, onda ćete već znati koliko vam znači to novo samopouzdanje i činjenica da se, sve što vam je potrebno, može naučiti.

Zato ja sertifikat vidim kao jednu vrstu nagrade za ono neko vreme koje smo proveli učeći i penjući se stepenik po stepenik na ovaj nivo znanja. Ali, on je zapravo mnogo više od toga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)